Nagels over het schoolbord. (Misofonie)

 

kippenvel2

Nagels over het schoolbord, of het mes piepend over een bord. Dat geluid geeft kippenvel. Hoe vaak piept er een mes over het bord, en hoe lang achterelkaar?

Hoe vervelend het ook voelt, dat geluid. Het is zo voorbij en de kans dat je dit nog een keer hoort op dezelfde dag is erg klein. Iets dat veel mensen wel kennen denk ik. Mensen om je heen begrijpen dat, voelen het waarschijnlijk net als jij. Je bent niet de enige die er kippenvel van krijgt. Je kijkt elkaar aan, lacht het weg.

Ik hoor het geluid van speeksel, (licht smakkend geluid) Ik voel een angst, dicht geknepen keel, en moet bijna braken. Hoe vaak hoor ik dat geluid. Dagelijks, dichtbij om me heen.  Ik hoor het alleen, niemand om het mee weg te lachen. Sinds ik helemaal klaar ben met het afbouwen van mijn antidepressiva, maakt dit geluid mijn leven ondraaglijk. 30 jaar lang heb ik hier geen last meer van gehad. De oorzaak, tja die is duidelijk helaas. Het smakkend geluid… is gerelateerd aan mijn seksueel misbruikt zijn. Het wekt een gevoel van angst en walging op. Een gevolg daarvan was een eetstoornis in mijn jeugd, en bijbehorende darmongemakken.  De antidepressiva heeft dit jaren onderdrukt. (tenminste zo voel, en zie ik het het op dit moment)

Ja echt ondraaglijk, ik raak uitgeput van het onbehaaglijk gevoel. Moe wordt ik van het ontwijken van het geluid. Het toneelspel dat ik moet opvoeren, om te maskeren wat er werkelijk van binnen in mij gebeurt.

Ik wil dit oplossen en speel mijn eigen therapeut. Een zoektocht op het internet:

Gevonden op het internet:  Krassend mes is vervelendste geluid – Afkeer voor geluid zit tussen onze oren – Daarom reageert ons lijf zo heftig op nagels die over een krijtbord krassen – Functies van geluid – Waar komen rillingen over je rug vandaan?

Ik lees van alles, probeer van alles. Ik ontwijk het geluid, dus ook de mensen die het geluid maken. Ik verzin smoesjes om er van weg te komen, ga naar de wc. Maar ja tijdens het eten ga je niet de hele tijd op de wc zitten. Ik houd mijn oor zo onopvallend mogelijk dicht. Ik heb het idee dat mensen niet kunnen begrijpen wat ik hoor en voel. Ik heb geen mensen om me heen die hetzelfde horen en al helemaal niet hetzelfde voelen. Met de hond wandelen, dat is heerlijk, bomen, gras, bloemen. . . ze smakken niet. Ook iets dat je niet dag en nacht kan doen. Ik zet onbeleefd een koptelefoon op. Maar dat alles is niet de echte oplossing. Ik zoek een manier om het gevoel en geluid van elkaar los te koppelen. Ik zoek dingen die nog veel erger zijn… soms helpt dat. Tinnitus, dat is vele malen erger. Dan is het geluid 24/7 aanwezig. Je kunt het niet ontlopen, niet je oor dicht houden.

TINNITUS – Ik heb oorsuizen en ik wil dood’ – bekijk hier de uitzending

Vreselijk tinnitus. Ik heb een soort partime tinnitus, bovendien lijkt het geluid toch niet in mijn hoofd te zitten, maar komt het daadwerkelijk uit mijn omgeving.  Tinnitus is vele malen erger, en dus niet echt vergelijkbaar. Het kan troostend zijn om te zien dat het veel erger kan. Wat ik heb stelt eigenlijk niks voor, ik heb geen reden om te zeuren…

Weet je dat mensen ook mondgeluiden maken zonder dat ze eten. En dat is bijna niet te ontwijken. Verder zoeken dus naar de oplossing. Er over praten, dat is iets dat me nog niet echt lukt, maar dat zou natuurlijk ook best een beetje kunnen helpen. Mijn idee: ” het is mijn probleem, dus moet ik het aanpakken, niet de mensen om mij heen”. Ik wil niemand tot last zijn. En ik wil al helemaal niet dat mensen zich gaan aanpassen naar mij. Het is niet fijn om je aan te passen aan anderen, zelf vind ik dat tenminste niet fijn. Blijf jezelf, dat is belangrijk voor mij, maar ook zeker voor de mensen om mij heen. Toch loopt mijn stres niveau behoorlijk op, en dat is dan weer zo vreselijk vermoeiend.

Op advies van mijn jongste dochter, ga ik ook een andere weg verkennen…

De Kracht Van Gedachten – 2Doc Free the Mind – VPRO

Wel heel erg interessant ga ik nog wel iets mee doen misschien.,


 

Nog doorzoekend op het internet stuit ik opeens op een site over : “Misofonie” Ik ben helemaal niet alleen…  hoewel op deze site wordt beweerd dat geluiden vooral agressie op wekken, daar heb ik eigenlijk totaal geen last van. Wel heb ik het gevoel dat ik bijna moet overgeven, en wordt eten een straf. Ik heb verschillende site’s gelezen over misofonie, ik ben geen connectie tegen gekomen met seksueel misbruik. Naar mijn gevoel is dat bij mij niet los te maken van het geluid en gevoel. Maar ik kan het natuurlijk ook mis hebben.

Het vermoeiende vind ik vooral, dat het bij mij lijkt toe te nemen de laatste weken. Ik span al mijn spieren al als ik denk dat ik het geluid gaat komen. Ik bedenk al van te voren of ik nog snel mijn oor kan dichthouden, of dat ik beter een gesprek kan gaan beginnen. Door druk te praten, schreeuw ik als het ware het geluid naar de achtergrond. Eigenlijk bepaald het geluid nu alles wat ik doe. Als ik uren achter elkaar het geluid niet kan ontwijken, en dus steeds mijn walging moet onderdrukken, dan ben ik echt doodop! Gewoon zeggen…. niet zo goed idee, je zadelt dan iemand op met jouw probleem. De ander durft dan bijna niet meer te slikken b.v. zo maak je jouw probleem opeens ook het probleem voor een ander… Bovendien hoe los je het dan op in  bijvoorbeeld een wachtkamer, of in de rij bij de supermarkt… Gewoon zeggen… nee vind ik geen optie!

Het is voor mij moeilijk erover te praten. Dus blijft het voor anderen onzichtbaar. Soms is dat juist fijn, soms voel ik me daardoor ook wel erg alleen.

Af en toe begin ik nu te twijfelen of ik niet toch beter weer aan de antidepressiva moet gaan. Maar dat wil ik niet echt. Na de zware strijd van het afbouwen…. die nog niet eens voorbij is. Nee dat wil ik niet meer! (denk ik)

Meer lezen over misofonie: – misofonie – de wereld leert door – Het Tinnitus & Hyperacusis forum- over misofonie – Counterconditioneren –  Girlscene – Daniëlle – Sjaan durft – misofonie lotgenoten – Hyperacusis.

Een reactie plaatsen

 

follow us in feedly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *